vissza
60 éves évforduló - Taszár 2010. nov. 13.
1950-ben alakult meg a taszári repülő-ezred jogelődje

vissza

 

A 60 éves találkozóra egybegyűlt (közel 400 fő), volt taszári katonát, közalkalmazottat Karancz János volt parancsnok köszöntötte, és röviden megemlékezett az elmúlt időszakról. Majd Pintér Zoltán tábornok úr és Pataki Sándor Taszár polgármesterének rövid megemlékezését hallhattuk. Őket pedig Simon Róbert Sándor, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke követte, aki a taszári katonai múzeum újbóli berendezésében végzett kiváló és odaadó munkájuk elismeréseként emlékplakettet adott át Tarlósi Józsefnek, Révész Imrének, id. Vógel Józsefnek és Kontságh Sándornak.
Ezután a Honvéd Fúvós zenekar előadása következett, akik katonaindulókkal szórakoztatták az egybegyűlteket.


A nagy sikerű előadás után a lakótelepen levő hősi emlékművet koszorúztuk meg. Közben kisgépes kötelékrepüléssel emlékeztek az elmúlt 60 évre, valamint az elhunyt hősök emlékének. (A repgépeket Körömi József, Hamvai Gyula és Szabó Csaba vezette. Szabó volt az, aki 1993-ban segítette a Sky Hussars bemutató csapat angliai szereplését).
A koszorúzás után egy rövid reptér látogatásra volt lehetőség, autóbuszos körülnézés keretében.
A nem is olyan régen még virágkorát élő reptér most nagyon lepusztult, siralmas állapotban van. A sok-sok bokor, cserje és gaz szinte mindent elborít és jótékonyan eltakar. Méteres gaz nő a gk. javítóműhely udvarán. 3-4 méter magas akácfa nőtt ki a volt tűzoltó szakasz épületének tetejéből. A hajózó pihenő bejáratát szinte teljesen eltakarja az ott nőtt fa és a gaz. A 2-es zóna is rettenetes állapotban van. Az üzemanyagtöltő kutak környékén és a betonkockák között méteres gaz díszeleg.A század épületek előtti területeket és a volt állóhelyeket is benőtte a gaz. Az 1-es zóna és a készültségi épület előtti, melletti terület is ugyan ilyen állapotban van.A régi és az újabb beton mellett több tucatnyi fa és bokor nőtt, a betonkockák között hatalmas bokrok, fűcsomók virítanak. Végig gurultunk a betonon, de a helyzet nem változott, az északi vég is ugyanilyen lepusztult állapotban van. A volt hajtóművező helyet a természet kezdi visszavenni, és így van ez a javító osztály környékén is. A kapuban alig lehet kikerülni a bejutást akadályozó sövénysort. A visszavezető út annyira beszűkűlt, hogy a busz alig fért el a fák és bokrok között. Az egész területen látszik, hogy nincs olyan gazdája aki rendben tartaná és legalább az alapvető állagmegóvást megoldaná. Úgy látszik, olyan gazdagok vagyunk, hogy milliárdos vagyont lehet pár év alatt tönkretenni.


A reptéri körút után a finom ebéd következett, majd pedig a múzeum megtekintése. Volt idő az aktív időszak szép és néha nehéz és fájdalmas pillanatainak felidézésére.

Taszár 60 év

2010. 11. 13.

fotóalbum


vissza