2014. május 28. Lezuhant egy kisrepülőgép Kisapostag közelében.

1970 - 2014

A baleset következtében két ember életét vesztette. Egyikük, "Komó" Komócsi Zoli barátunk, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagja volt. Minden tragikus baleset megrázó, de amikor egy jóbaráttól kell ilyen formában elbúcsúzni az még fájdalmasabb, szinte hihetetlen. Alig fél éve találkoztunk Zoli barátunk birtokán egy általa rendkívül jól megszervezett baráti találkozón, amit egy kis sétarepüléssel zártunk. Együtt terveztük az idei közös programokat, egy újabb baráti találkozót.
Zoli! Nem így terveztük, hogy fehér ingben, sötét öltönyben veszünk részt ezen az utolsó összejövetelen.
Jó repülést az égi reptéren , nyugodjál békében Komó.

Kisapostag: mindkét férfi tapasztalt pilóta volt - FRISSÍTVE!
(forrás: MTI/iho)

2014.5.29 12:52

Járhatott a motor, meredek szögben zuhanhattak le. Nem élték túl a balesetet.
A Komo Sky Team Facebook-oldalán megjelent közlemény: „Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal,
kik ismerték és szerették, hogy Komócsi Zoltán 2014. 05. 28-án tragikus hirtelenséggel életét vesztette. Emléke szívünkben örökké él.”
Hírek szerint a repülőgépet B. Zsolt dunaújvárosi vállalkozó vezette, aki szintén életét vesztette a balesetben.

Korábban írtuk:

Lezuhant egy kisrepülőgép Kisapostagnál. A szerda este történt légi balesetben két férfi halt meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a kisrepülőre a Fejér megyei Kisapostag és Baracs között csütörtök reggel bukkantak rá, a dunaújvárosi sportrepülőtérhez közeli kukoricásban.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kiss Z. Edward elmondta, hogy az eddigi információk szerint a repülőgép szerda este, még világosban szállt fel, és – még ismeretlen okból – lezuhant. A repülőgépen tartózkodó mindkét férfi életét vesztette. A rendőrség légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást.
Az MTI információi szerint a kisrepülő Apollo Fox típusú volt. A roncsokat a reptértől légvonalban másfél kilométerre találták meg.

–A Kisapostag és Baracs között szerda este lezuhant kisrepülőgép mindkét utasa tapasztalt pilóta volt – mondta a Dunaferr Repülő Klub vezetője csütörtökön az MTI-nek. Loskay László közölte, hogy az Apollo Fox típusú, ultrakönnyű repülőgép a pilóta tulajdonában volt, aki klubjukban is tag volt. – A két férfi szerda este szállt fel – mondta a klubvezető, hozzátéve, a hozzátartozók csütörtök reggel értesítették őt arról, hogy a férfiak nem érkeztek haza. A repülőtéren csak a nyitott hangárt és leparkolt autóikat találták meg. Loskay László szerint „komolyabb műszaki, vagy repülési hiba” miatt következhetett be a tragédia.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtök reggel tájékoztatta az MTI-t arról, hogy lezuhant egy kisrepülőgép Kisapostagnál, a roncsokban két holttestet találtak. Kiderült, nem nyújtottak be repülési tervet a Kisapostagnál lezuhant kisrepülő útvonalára, de abban a légtérben arra a repülésre, amelyre a pilóták készültek, ez nem is kötelező – mondta a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője. Bajkó Erika közlése szerint a szervezethez csütörtök reggel érkezett a bejelentés, hogy a dunaújvárosi repülőtér mellett balesetet szenvedett egy Apollo Fox típusú ultrakönnyű repülőgép. Fedélzetén két ember tartózkodott, mindketten életüket vesztették. A Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője azt is elmondta: a roncsot közelebbről még nem tudták megvizsgálni, de az „első helyszíni benyomás” alapján a repülőgép járó motorral, meredek szögben ütközött a földnek.

Elment Komó, elment egy igazi repülőember
(forrás: iho)
{Nitsch György sr.}
2014.5.30 10:00

Saját ingatlanján gyűjtötte a 21-eseket, megvette a Delfint, bemutatózott a kötelékével: mindenét a repülésnek szentelte.
A dunaújvárosi repülőtér közelében lezuhant kisgép egyik pilótája Komócsi „Komó” Zoltán volt: közlekedési vállalkozó, és országosan, sőt országhatárokon túl is ismert repülőember. Bemutatókötelékét, amely három Apollo Fox kisgéppel repült, sokfelé tapsolták meg, amint hazai repülőterek légterében vagy akár a Duna fölött érdekes alakzatait, csúsztatott formációit repülte. De talán akkor vált még inkább ismertté a neve, amikor tavaly pilótatársával hazahozta az általa vásárolt gyönyörű oldtimer sugárhajtású kiképzőgépet, a magyar katonai repüléstörténet egy fontos részesét, az L–29 Delfint. Hungarian Tricolors néven összehozott egy fantasztikus magyar repülőshow-csapatot, amelynek egyik tagja a néhány hónapja elhunyt Nádas Tamás volt: {Tamásnak Komó állíttatott emlékművet} Jakabszálláson – és most már ő sincs köztünk.

[A néhány héttel ezelőtti emléktábla-avatáson: mostmár az ő emlékét is őrizni kell]

Telefonhívás szembesített azzal a ténnyel, hogy egyik igazi repülőbarátom nincs többé. A hírek természetesen nem beszélnek konkrétumokról, a képen látható összetört Apollo Fox nem Komóé volt. És még csak lángra sem kapott! Közben hadakozom a végzet ellen. Komóval utoljára a szombati, a szolnoki bázison tartott bemutató kapcsán volt alkalmam beszélgetni, ahol a fekete Delfin és az Apollo Fox bemutatózott a nézősereg örömére.
Igen, a repülőhalál mindig gyors, és mindig váratlan. Épp ezért annyira tragikus azok számára, akik ismerték, szerették a repülőhalált halt embert.

[A pálya csúcsa: a Delfin érkezése (fotó:Komo-Sky Team)

Komócsi Zoltán pályafutására a repülés feltétlen szeretete volt jellemző. Mind anyagi, mind technikai értelemben egész életét, mindenét a repülésnek szentelte. Mindenkivel képes volt a baráti viszony kialakítására, nem volt rá jellemző a nagyképűség, mindenekfelett szerette a repülést.

Amikor lehetőségei megengedték, segítette a repülőéletet és támogatta a repülőhagyományok ápolását. Mert megérezte, megértette egy katonai repülőmúzeum szükségességét, dunavarsányi ingatlanán látott hozzá a kialakításához. Szándékában állt a Magyar Légierő technikai eszközeinek megőrzése, de profiljába belefért a civil repülő szolgálatok eszközeinek bevonása is a leendő múzeum anyagába.

[Légiparádé augusztus huszadikán: ha lehetett, fellépett az Apollo-kötelék is]

Repülőemberként barátainak, ismerőseinek mindig mindent latba vetve segített, ahol csak lehetett. Ha kellett, bemutatót tartott Szolnokon, ha kellett, kötelékezett a Duna felett, a Komo-Sky feliratú gépek mindenütt ott voltak, ahol a repülésről esett, esik szó akár itthon, akár külföldön.

És most nincs többé! Barátjával együtt elragadta, fiatal életét vette el a mindig kiszámíthatatlan sors.

Emlékeimben mindig megőrzöm szerénységét, huncut szeme villanását, közvetlenségét, azt az összetéveszthetetlen áhítatot, ahogy a repülésről beszélt.

A szeretett L-29-essel (fotó: Komo-Sky Team)

Repülőbarátja emléktáblájának avatásakor Komócsi Zoltán azt mondta a jelenlévőknek: „Ne felejtsétek el Nádas Tamást, és ne felejtsetek el odafigyelni a repülésre, Tamás halála egy nagy figyelmeztetés az élettől.”